din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1921 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » CEDO. Justitie Europeana » CJUE: Statele membre sunt libere sa prevada numai o raspundere patrimoniala impotriva proprietarilor care nu sunt raspunzatori pentru poluarea terenurilor lor

CJUE: Statele membre sunt libere sa prevada numai o raspundere patrimoniala impotriva proprietarilor care nu sunt raspunzatori pentru poluarea terenurilor lor

  Publicat: 04 Mar 2015       5674 citiri       Sursa: Euroavocatura.ro        Secţiunea: CEDO. Justitie Europeana  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este institutia de ocrotire a minorului care este lipsit de ingrijire parinteasca, precum si a alienatului si debilului mintal, dar mai ales a persoanei care, din cauza varstei nu se poate apara singura.
Astazi, 4 martie 2015, Judecatorii Curtii de Justitie a Uniunii Europene au hotarat asupra cauzei C-534/13 dintre Ministero dell`Ambiente e della Tutela del Territorio e del Mare si altii si Fipa Group Srl si altii.

Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,


Potrivit Directivei privind raspunderea pentru mediu1 , operatorul unui sit trebuie, in principiu, sa suporte costurile actiunilor de prevenire si de reparare intreprinse in urma producerii unei daune de mediu pe sit. Cu toate acestea, operatorul nu este obligat sa suporte aceste costuri in cazul in care poate demonstra ca dauna a fost cauzata de o alta persoana . Directiva permite insa statelor membre sa adopte norme nationale mai stricte in acest domeniu .


Intre 2006 si 2011, societatile Tws Automation, Ivan si Fipa Group au devenit proprietare ale unor diferite terenuri situate in provincia Massa Carrara, in Toscana. Aceste terenuri erau grav contaminate cu substante chimice ca urmare a activitatilor economice exercitate de fostii proprietari apartinand grupului industrial Montedison, care produceau pe aceste terenuri insecticide si erbicide. Desi noii proprietari nu erau autorii poluarii constatate, autoritatile italiene le-au ordonat sa realizeze o bariera hidraulica de captare in vederea protejarii panzei freatice.


Consiglio di Stato (Consiliul de Stat italian), sesizat cu apel in actiunile formulate impotriva deciziilor administrative, a constatat ca legislatia italiana nu permite sa se impuna proprietarului care nu este raspunzator pentru poluare punerea in aplicare a unor masuri de prevenire si de reparare si limiteaza raspunderea patrimoniala a acestuia la valoarea terenului sau. Consiglio di Stato intreaba Curtea de Justitie daca aceste norme nationale sunt compatibile cu principiul ``poluatorul plateste`` instituit de directiva.


Prin hotararea pronuntata, Curtea raspunde ca reglementarea italiana este conforma cerintelor directivei.


Pentru a ajunge la acest rezultat, Curtea aminteste jurisprudenta constanta potrivit careia principiul "poluatorul plateste", astfel cum este continut de articolul 191 alineatul (2) TFUE, se refera la actiunea Uniunii, aceasta dispozitie neputand fi invocata ca atare de particulari sau de autoritati administrative.



In continuare, Curtea efectueaza o analiza a conditiilor raspunderii pentru mediu, astfel cum sunt prevazute in directiva, aplecandu-se in mod deosebit asupra notiunii ``operator`` si a necesitatii existentei unei legaturi de cauzalitate intre activitatea operatorului si dauna adusa mediului. In aceasta privinta, Curtea precizeaza ca alte persoane decat operatorii nu intra in domeniul de aplicare al directivei si ca, in cazul in care nu poate fi stabilita nicio legatura de cauzalitate intre dauna adusa mediului si activitatea operatorului, aceasta situatie intra sub incidenta dreptului national, iar nu a dreptului Uniunii.






Citeşte mai multe despre:    Curtea de Justitie a Uniunii Europene   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti