Art. 230: Mandatul de arestare preventiva(1)In baza incheierii prin care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului, judecatorul de drepturi si libertati de la prima instanta sau, dupa caz, de la instanta ierarhic superioara emite de indata mandatul de arestare preventiva.(2)Daca, prin aceeasi incheiere, s-a dispus arestarea preventiva a mai multor inculpati, se emite cate un mandat pentru fiecare dintre ei.(3)In mandatul de arestare preventiva se arata:a)instanta din care face parte judecatorul de drepturi si libertati care a dispus luarea masurii arestarii preventive;b)data emiterii mandatului;c)numele, prenumele si calitatea judecatorului de drepturi si libertati care a emis mandatul;d)datele de identitate ale inculpatului;e)durata pentru care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului, cu mentionarea datei la care inceteaza;f)aratarea faptei de care este acuzat inculpatul, cu indicarea datei si locului comiterii acesteia, incadrarea juridica, infractiunea si pedeapsa prevazuta de lege;g)temeiurile concrete care au determinat arestarea preventiva;h)ordinul de a fi arestat inculpatul;i)indicarea locului unde va fi detinut inculpatul arestat preventiv;j)semnatura judecatorului de drepturi si libertati;k)semnatura inculpatului prezent. In cazul in care acesta refuza sa semneze, se va face mentiune corespunzatoare in mandat .(4)Cand mandatul de arestare a fost emis dupa ascultarea inculpatului, judecatorul care a emis mandatul inmaneaza un exemplar al mandatului persoanei arestate si organului de politie.(5)Daca persoana vatamata a solicitat instiintarea sa cu privire la eliberarea in orice mod a persoanei arestate, judecatorul care a emis mandatul consemneaza aceasta intr-un proces-verbal, pe care il preda organului de politie.(6)Organul de politie preda exemplarul original al mandatului de arestare preventiva si procesul-verbal prevazut la alin. (5) administratiei locului de detinere .
Reglementarea in Vechiul Cod de Procedura Penala (din 1968)Art. 151: Continutul mandatului de arestare(1) Dupa intocmirea hotararii prin care s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului, judecatorul de la prima instanta sau, dupa caz, presedintele completului de la instanta de recurs emite de indata mandatul de arestare preventiva.(2) Daca prin aceeasi hotarare s-a dispus arestarea mai multor inculpati, se emite mandat de arestare separat pentru fiecare dintre ei.(3)In mandatul de arestare trebuie sa se arate:a) instanta care a dispus luarea masurii arestarii inculpatului;b) data si locul emiterii;c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis mandatul de arestare;d) datele privitoare la persoana inculpatului, prevazute in art. 70 , si codul numeric personal;e) aratarea faptei ce formeaza obiectul inculparii si denumirea infractiunii;f) incadrarea juridica a faptei si pedeapsa prevazuta de lege;g) temeiurile concrete care determina arestarea;h) ordinul de a fi arestat inculpatul;i) indicarea locului unde urmeaza a fi detinut cel arestat;j) semnatura judecatorului.
Art. 231: Executarea mandatului de arestare preventiva emis in lipsa inculpatului(1)Cand masura arestarii preventive a fost dispusa in lipsa inculpatului, doua exemplare originale ale mandatului emis se inainteaza organului de politie, in vederea executarii.(2)Organul de politie procedeaza la arestarea persoanei aratate in mandat, careia ii preda un exemplar al acestuia, dupa care o conduce in cel mult 24 de ore la judecatorul de drepturi si libertati care a dispus masura arestarii preventive sau, dupa caz, la judecatorul de camera preliminara ori completul la care se afla spre solutionare dosarul cauzei.(3)In vederea executarii mandatului de arestare preventiva, organul de politie poate patrunde in domiciliul sau resedinta oricarei persoane fizice, fara invoirea acesteia, precum si in sediul oricarei persoane juridice, fara invoirea reprezentantului legal al acesteia, daca exista indicii temeinice din care sa rezulte banuiala rezonabila ca persoana din mandat se afla in domiciliul sau resedinta respectiva.(4)In cazul in care arestarea preventiva a inculpatului a fost dispusa in lipsa din cauza starii sanatatii, din cauza de forta majora sau stare de necesitate, inculpatul este prezentat, la incetarea acestor motive, judecatorului de drepturi si libertati care a luat masura ori, dupa caz, judecatorului de camera preliminara sau completului la care se afla spre solutionare dosarul cauzei.(5)Judecatorul de drepturi si libertati procedeaza la audierea inculpatului conform art. 225 alin. (7) si (8), in prezenta avocatului acestuia, si, evaluand declaratia inculpatului in contextul probelor administrate si al motivelor avute in vedere la luarea masurii, dispune prin incheiere, dupa audierea concluziilor procurorului, confirmarea arestarii preventive si a executarii mandatului ori, dupa caz, in conditiile prevazute de lege, revocarea arestarii preventive sau inlocuirea acesteia cu una dintre masurile preventive prevazute la art. 202 alin. (4) lit. b)-d) si punerea in libertate a inculpatului, daca nu este arestat in alta cauza.
Reglementarea in Vechiul Cod de Procedura Penala (din 1968)Art. 152: Executarea mandatului(1) Cand mandatul de arestare a fost emis dupa ascultarea inculpatului, judecatorul care a emis mandatul inmaneaza un exemplar al mandatului persoanei arestate, iar un alt exemplar il trimite organului de politie pentru a fi predat la locul de detinere o data cu arestatul.(2) Cand masura arestarii a fost dispusa in lipsa inculpatului potrivit art. 150, mandatul emis se inainteaza in dublu exemplar organului de politie, pentru executare .(3) Organul de politie procedeaza la arestarea persoanei aratate in mandat, careia ii preda un exemplar al mandatului si o conduce la judecatorul care a emis mandatul.(31) In vederea executarii mandatului de arestare preventiva, organul de politie poate patrunde in domiciliul sau resedinta unei persoane fara invoirea acesteia, precum si in sediul unei persoane juridice fara invoirea reprezentantului legal al acesteia.(4) Judecatorul procedeaza la ascultarea inculpatului, iar daca acesta ridica obiectii care necesita o rezolvare urgenta, fixeaza de indata termen de judecata .
Art. 232: Negasirea persoanei prevazute in mandatul de arestare preventivaCand persoana mentionata in mandatul de arestare preventiva nu a fost gasita, organul de politie insarcinat cu executarea mandatului incheie un proces-verbal prin care constata aceasta si instiinteaza judecatorul de drepturi si libertati care a dispus masura arestarii preventive, precum si organele competente pentru darea in urmarire si in consemn la punctele de trecere a frontierei.
Reglementarea in Vechiul Cod de Procedura Penala (din 1968)Art. 154: Negasirea persoanei mentionate in mandat(1) Cand persoana mentionata in mandat nu a fost gasita, organul insarcinat cu executarea incheie un proces-verbal prin care constata aceasta si instiinteaza organul judiciar care a emis mandatul, precum si organele competente pentru darea in urmarire si in consemn la punctele de trecere a frontierei.
Neconstitutionalitatea dispozitiilor referitoare la durata arestului la domiciliu Sursa: EuroAvocatura.ro
RECHIZITORIUL conform Noului cod de procedura penala Sursa: EuroAvocatura.ro
REFERAT cu propunere de prelungire a arestarii preventive Sursa: EuroAvocatura.ro
REFERAT cu propunere de arestare preventiva Sursa: EuroAvocatura.ro
REFERAT cu propunere de prelungire a masurii preventive a arestului la domiciliu Sursa: EuroAvocatura.ro
REFERAT cu propunere de luare a masurii arestului la domiciliu Sursa: EuroAvocatura.ro
REFERAT cu propunere de inlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau arestarea preventiva Sursa: EuroAvocatura.ro
Predare temporara in cazul in care predarea unei persoane in baza unui mandat european de arestare a fost amanata. Inoportunitatea predarii atunci cand persoana solicitata este arestata preventiv in cauza in care este judecata in Romania Pronuntaţă de: Incheierea din 18 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati
Motiv optional de refuz al executarii mandatului european de arestare Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala, decizia nr. 479 din 9 aprilie 2015
Amanarea predarii autoritatilor competente a persoanei solicitate in baza mandatului european de arestare Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, Decizia nr. 670 din 12 mai 2015
INFRACTIUNEA DE DARE DE MITA. RESPINGEREA PROPUNERII DE ARESTARE PREVENTIVA Pronuntaţă de: Decizie 105 (12.07.2005)
Arestare preventiva. Durata rezonabila in care se judeca o cauza penala cu inculpati in stare de arest preventiv. Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara Decizie 903 (04.10.2004)