Procedura este menita sa simplifice, sa accelereze si sa reduca costurile litigiilor transfrontaliere referitoare la creante pecuniare necontestate in materie civila si comerciala. Somatia europeana de plata este recunoscuta si are o valoare executorie in toate tarile Uniunii Europene (UE), cu exceptia Danemarcei, fara a fi necesara o declaratie de constatare a fortei executorii.
Regulamentul, aplicabil incepand cu 2008, stabileste o procedura europeana pentru somatiile de plata . Procedura este menita sa simplifice, sa accelereze si sa reduca costurile litigiilor transfrontaliere referitoare la creante pecuniare necontestate. Regulamentul asigura libera circulatie a somatiilor europene de plata in toate tarile Uniunii Europene (UE) prin stabilirea unor standarde minime a caror respectare elimina necesitatea oricaror proceduri intermediare in statul membru de executare inaintea recunoasterii si executarii.
Aplicarea procedurii in materie civila si comerciala
Procedura europeana de somatie de plata se aplica in materie civila si comerciala in litigiile transfrontaliere, indiferent de natura instantei. Un ``litigiu transfrontalier`` este un litigiu in care cel putin una din parti are domiciliul sau resedinta obisnuita intr-un stat membru, altul decat statul membru al instantei sesizate. Regulamentul se aplica tuturor tarilor UE, cu exceptia Danemarcei.
Procedura nu se aplica in materie fiscala, vamala sau administrativa si nu reglementeaza nici raspunderea statului pentru actiuni sau omisiuni comise in exercitarea puterii publice (``acta iure imperii").
De asemenea, sunt excluse de la aplicarea regulamentului:
Introducerea unei cereri de somatie europeana de plata
Regulamentul include un formular, formularul tip A din anexa I, care trebuie utilizat pentru a introduce o cerere de somatie europeana de plata . O creanta pecuniara trebuie sa fie lichida si exigibila la data la care se introduce cererea de somatie europeana de plata .
Competenta jurisdictionala se determina in conformitate cu normele de drept comunitar aplicabile in materie, in special Regulamentul (CE) nr. 44/2001. In cazul in care creanta se refera la un contract incheiat de catre un consumator pentru o folosinta care poate fi considerata ca neavand legatura cu activitatea profesionala a acestuia si in cazul in care acest consumator este paratul, competenta apartine numai instantelor din statul membru in care paratul isi are domiciliul.
Instanta sesizata cu o cerere de somatie europeana de plata examineaza, in cel mai scurt termen, daca sunt indeplinite conditiile de admisibilitate (natura transfrontaliera a litigiului in materie civila si comerciala, competenta jurisdictionala a instantei in cauza etc.) si daca cererea este intemeiata.
In cazul in care formularul de cerere nu contine toate informatiile necesare, instanta ofera reclamantului posibilitatea de a completa sau de a rectifica cererea intr-un anumit termen, cu exceptia cazului in care aceasta este in mod vadit nefondata sau inadmisibila. In acest sens, se va folosi formularul B din anexa II la regulament.
In cazul in care conditiile prevazute sunt indeplinite numai pentru o parte a cererii, instanta poate propune modificarea cererii. In acest sens, se va folosi formularul C din anexa III la regulament. Reclamantul este invitat sa accepte sau sa refuze o propunere de somatie europeana de plata pentru suma stabilita de instanta intr-un anumit termen. Reclamantul trebuie sa fie informat cu privire la consecintele deciziei sale. Reclamantul transmite raspunsul sau prin intermediul formularului tip.
In cazul in care reclamantul accepta propunerea instantei, aceasta emite o somatie europeana de plata pentru partea din cerere care a fost acceptata de reclamant. Urmarile care decurg din aceasta pentru restul cererii initiale sunt reglementate de legislatia nationala. In cazul in care reclamantul nu trimite raspunsul in termenul stabilit de instanta sau refuza propunerea acesteia, instanta respinge in intregime cererea de somatie europeana de plata .
Instanta informeaza reclamantul cu privire la motivele pentru care cererea sa a fost respinsa utilizand formularul D (anexa IV). Respingerea cererii nu poate fi atacata cu recurs. Totusi, respingerea cererii nu il impiedica pe reclamant sa-si valorifice creanta printr-o noua cerere de somatie europeana de plata sau prin orice alta procedura prevazuta de legislatia unui stat membru al UE.
Emiterea unei somatii europene de plata
In cazul in care sunt indeplinite conditiile de introducere a unei cereri de somatie europeana de plata, instanta emite somatia in cel mai scurt termen si, in principiu, in termen de treizeci de zile de la introducerea cererii. In calculul termenului de treizeci de zile nu este cuprins si termenul necesar reclamantului pentru a completa, rectifica sau modifica cererea .
Somatia europeana de plata este emisa numai pe baza informatiilor furnizate de reclamant si nu este verificata de catre instanta. Somatia devine executorie, cu exceptia cazului in care paratul face opozitie la aceasta pe langa instanta de origine.
Regulamentul elimina procedura de exequatur, astfel ca o somatie europeana de plata este recunoscuta si are o valoare executorie in celelalte state membre, fara a fi necesara o declaratie de constatare a fortei executorii si fara ca recunoasterea acesteia sa poata fi contestata. Procedurile de executare a somatiei europene de plata sunt reglementare de legislatia nationala a statului membru in care se solicita executarea acesteia.
Comunicarea sau notificarea unei somatii europene de plata paratului
Somatia europeana de plata este comunicata sau notificata paratului in conformitate cu legislatia nationala a statului in care trebuie efectuata comunicarea sau notificarea . Regulamentul stabileste norme procedurale minime pentru comunicarea sau notificarea cu sau fara confirmare de primire din partea paratului.
Comunicarea sau notificarea insotita de confirmare de primire:
Comunicarea sau notificarea neinsotita de confirmare de primire:
Comunicarea sau notificarea unei somatii europene de plata nu este admisibila in cazul in care adresa paratului nu este cunoscuta cu certitudine. Comunicarea sau notificarea se poate face, de asemenea, unui reprezentant al paratului.
Opozitia la o somatie europeana de plata
Persoana care primeste o somatie europeana de plata, adica paratul, poate face opozitie la aceasta pe langa instanta care a emis somatia de plata . Opozitia se trimite in termen de treizeci de zile de la data comunicarii sau notificarii somatiei catre parat. Opozitia se introduce utilizand formularul F din anexa VI, care ii este transmis paratului odata cu somatia europeana de plata . Paratul indica in opozitie faptul ca contesta creanta, fara a fi obligat sa precizeze motivele acestei contestatii.
Atunci cand paratul introduce o opozitie, procedura continua in fata instantelor competente din statul membru de origine, in conformitate cu normele de procedura civila de drept comun, cu exceptia cazului in care reclamantul a cerut in mod expres ca procedura sa ia sfarsit in acest caz.
Dupa expirarea termenului de treizeci de zile pentru introducerea unei opozitii, regulamentul prevede ca paratul are dreptul sa ceara reexaminarea somatiei europene de plata in fata instantei competente din statul membru de origine, in cazul in care:
In cazul in care instanta respinge cererea paratului, somatia europeana de plata ramane valabila. In schimb, in cazul in care instanta hotaraste ca se justifica o reexaminare, somatia europeana de plata devine nula si neavenita.
De asemenea, la cererea paratului, instanta competenta din statul membru de executare refuza executarea in cazul in care somatia europeana de plata este incompatibila cu o hotarare pronuntata sau o somatie emisa anterior in orice stat membru sau intr-o tara terta. Hotararea pronuntata sau somatia emisa anterior trebuie sa priveasca aceleasi parti intr-un litigiu avand acelasi obiect si sa fie recunoscuta in statul membru de executare .
Recuperare creante in domeniul transporturilor. Temei legal si Proceduri Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim
Recuperarea creantelor prin procedura Ordonantei de plata Sursa: Radu Georgescu
Dreptul Uniunii reglementeaza exhaustiv conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o cerere de somatie europeana de plata Sursa: EuroAvocatura.ro
Instanta nationala nu poate modifica continutul unei clauze abuzive care figureaza intr-un contract incheiat intre un vanzator sau un furnizor si un consumator Sursa: EuroAvocatura.ro
Investirea cu formula executorie a somatiei de plata Sursa: CSM
Somatie de plata pentru o creanta izvorata dintr-un contract de achizitie publica. Competenta materiala Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - SECTIA A V-A CIVILA, SENTINTA CIVILA NR. 24 din 13.03. 2013
Acord de mediere. Somatie de plata.Plata pe calea somatiei de plata a debitelor izvorate din contract de furnizare energie electrica Pronuntaţă de: Judecatoria Iasi, Sectia civila, Incheiere din 01.04.2011
Acord de mediere. Somatie de plata Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi, Sectia comerciala si contencios administrativ, Incheierea nr. 6 din 25 martie 2011
Procedura insolventei. Acord de mediere Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj, Sectia Comerciala, de Contencios administrativ si fiscal, Decizia civila nr. 1824 din 26 mai 2009
Cerere somatie de plata Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sentinta civila nr. 4 din 11.01.2012